Sluiten

Limburgse wijn en Rámon Verkoeijen

Ieder jaar worden Limburgse wijnen beter. Dat vertelt de in Venray geboren Rámon Verkoeijen. Rámon is 3FM-DJ, presentator van de best beluisterde gastronomische podcast van Nederland en wijnkenner in hart en nieren. De wijncultuur in onze provincie blijft zich ontwikkelen. “Limburgse wijnen hebben zulke typische, frisse zuren. Vooral in de buurt van de kalkgronden van Maastricht. Bijna knisperig, een soort bubbelachtig qua frisheid. Dat vind ik bijzonder.” Vooral opvallend volgens Verkoeijen: onze wijnen zijn ontzettend goed te combineren met de Aziatische keuken.
Tekst: Chris Gijzen / Fotografie: Kevin Rijnders

Voorheen combineerde Rámon de Aziatische keuken vooral met wijnen uit de Elzas. “En nu pak ik eigenlijk steeds vaker Limburgse wijnen. Die zijn net even wat frisser. Ik hou van frisse zuren die constant aanwezig zijn en mooi tegen dat pittige van de Aziatische keuken aan schuren. Heel mooi bij Thais of pittige curries.” Volgens Verkoeijen heeft dat met het huidige klimaat te maken: overdag warm en in de nachten koel. Die mooie, frisse smaak blijft daardoor behouden. “Inclusief die mooie, zachte geelfruittonen. Ik vind het echt hele mooie wijnen.”

Samen met Jan Versteegh is Rámon maker en presentator van De Beste smaak van Nederland-podcast. Hun synopsis luidt als volgt: “De vriendschap van Jan Versteegh en Rámon Verkoeijen gaat door de maag. Ze schransen, schrokken en kanen erop los, en wij mogen meeluisteren. Gelukkig nemen ze tussen het smakken door ook nog de tijd om heel hard om elkaar te lachen, en te praten over het eten. Over smaak valt namelijk wél te twisten. Daarom gaan de heren in hun podcast op zoek naar de beste smaak van Nederland”. Ramons eigen synopsis luidt: “Werken echter doet hij liever niet, of zoals hij zelf zegt: ‘De enige reden dat ik werk, is om uitgebreid te kunnen dineren’”.

Volgens De Beste smaak van Nederland podcast-presentator neemt de populariteit van Limburgse wijnen toe in de komende jaren. Mensen vinden het bijzonder om thuis wijn te drinken van een wijngaard in de buurt. Of om erlangs te gaan op een heerlijke lente- of zomerdag. “Zowel populariteit en kwaliteit gaan alsmaar omhoog. Als de kwaliteit zo blijft groeien, gaan we internationaal nog grote aandacht krijgen.”

Het hele artikel lezen? Bestel hier Navenant editie 4 2024 voor €7,50.

Misschien vindt u dit ook interessant

Sterrenchefs: Robin van de Bunt

Sterrenchefs: Robin van de Bunt

Hoewel Robin van de Bunt qua kookstijl op het eerste gezicht niet veel van zijn vader heeft, heeft hij zijn krachtige sauzen en smaken geleerd te maken - waar Robin overigens enorm van houdt.

Lees meer
Fietsen en wijn in de Elzas

Fietsen en wijn in de Elzas

Het is opvallend dat veel mensen het idee hebben dat de Elzas heuvel- en bergachtig is en daardoor een minder geschikte streek is om te fietsen. Niets is echter minder waar!

Lees meer
Van bouwval tot wijnparadijs: Domaine de Marotte

Van bouwval tot wijnparadijs: Domaine de Marotte

Een bouwval met wat kersenboompjes en enkele druivenstokken hielpen Elvire Coumans (58) uit Ulestraten en haar man Daan van Dijkman (58) uit Groenekan bij Utrecht veranderen in een bloeiend domein met 28 hectare druiven, waarmee ze biologische wijnen maken.

Lees meer
Wij helpen u graag verder
Velden met een * zijn verplicht