Sluiten

25 jaar Livar

Vijfentwintig jaar geleden besloot een aantal varkenshouders het roer om te gooien. Vanuit een intrinsieke motivatie kwam er een plan om op een andere manier varkens te houden. Een veel hoger dierenwelzijnstandaard die zich vertaalt in een prachtig stuk vlees, dat was het doel. Het speciaal gekruiste varken deed zijn intrede in Abdij Lilbosch te Echt, en inmiddels wroeten Livarvarkens bij acht verschillende boerderijen, allemaal met dezelfde hoge kwaliteitstandaard. “Het houden van buitenvarkens leek op dat moment schier onmogelijk in Nederland”, vertelt oprichter Frans de Rond. Toch is het ze gelukt.
Tekst: Chris Gijzen / Fotografie: Raoul Limpens

“Ja, dat is dan uitdagend, hè”, lacht Frans, terugkijkend op de ‘onmogelijke’ opgave. “En dat dit na vijfentwintig jaar tot zo’n resultaat geleid heeft, daar ben ik heel trots op.” Vooral omdat de startende varkenshouders van binnenuit een flinke transformatie moesten ondergaan. Een kwart eeuw geleden waren veehouderijbedrijven namelijk nog kostprijs gedreven. Varkensvlees was een commodity, een bulkproduct. Vaak uit de anonimiteit: er was geen merknaam, geen verschil, of het nou uit Nederland, Duitsland, België of Denemarken kwam. Net zoals stroom uit het stopcontact.

“Het vergt veel van iemand om die omslag te maken”, licht zoon Frank de Rond, algemeen directeur, toe. Niet meer kostprijs gedreven, maar gericht op kwaliteit en welzijn. Een beter product waarbij alle schakels in de keten in eigen handen zijn. “Dat proces is veel lastiger geweest dan het kruisen van een bijzonder varken en daar een speciaal dieet van in Limburg geteelde granen te ontwikkelen zodat ze de juiste smaak voortbrengen. Dat lag veel dichter bij hetgeen waar ze goed in waren.” Maar om dat zelf in de markt te zetten, bekendheid eraan te geven en die keten te ontwikkelen, dat zijn heel andere eigenschappen.

Kleinschalig
De vijf samenwerkende varkensboeren die aan de basis van Livar staan, doen hun inspiratie op in Spanje. Daar zagen ze kleinschalige boerderijen met speciale rassen, ander voer en gelukkige varkens. Het vlees dat ze in restaurants aten, proefde zoals ze nog nooit hadden geproefd. “In Spanje en Italië zag je ontwikkelingen die kant opgaan. Daar had varkensvlees een merknaam. Maar in Nederland was dat nog totaal onbekend, niet aan de orde”, vertelt Frans. “We wilden het anders gaan doen. We wilden uit de cirkel komen van het maken van een bulkproduct in de anonimiteit, gedreven door kostprijs.”

Het nieuw te kruisen Limburgs varken vindt zijn oorsprong bij Abdij Lilbosch. De monastieke levensvisie waar het nieuwe varkensras vervolgens gehouden wordt, past goed bij die van de kloosterboerderij waar dierenwelzijn hoog in het vaandel staat. De sobere levensvorm van de broeders met respect voor mens, dier en omgeving sloot naadloos aan bij de visie van Livar. De ethische en maatschappelijke aspecten worden scherp bewaakt door de monniken van de abdij. Op de achtergrond en op bestuursniveau zijn zij nauw betrokken bij Livar: hoe gaan we om met de dieren, hoe gaan we om met onze mensen, het milieu en de natuur om ons heen?

Het hele artikel lezen? Bestel hier Navenant editie 2 2024 voor €7,50.

Misschien vindt u dit ook interessant

Sterrenchef: Cuchara

Sterrenchef: Cuchara

Jan Tournier en de inspriratie van El Bulli

Lees meer
Limburgse signatuur: Sober

Limburgse signatuur: Sober

Ze waren amper een jaar open en kwamen direct binnen met 13 punten op Gault&Millau. ‘Puur’ en ‘eerlijk’ komt niet alleen tot uiting op het bord.

Lees meer
Asperge met een twist

Asperge met een twist

Hoewel de meeste aspergeliefhebbers zweren bij de klassieke bereiding met ham, ei en boter, daagde Navenant drie chef-koks uit om met een aspergegerecht ‘maar dan net even anders’ te komen.

Lees meer
Wij helpen u graag verder
Velden met een * zijn verplicht