Sluiten

Kers op de taart

Tot redelijk recent had ik Italië afgeschreven als koel-klimaat-land, met misschien een handvol uitzonderingen in Friuli en Trentino. Maar na bijna twee weken in Alto Adige, ben ik mijn mening aan het bijstellen. Ik proefde spectaculaire Pinot Bianco’s en Pinot Nero’s in situ, zelfs een serie opmerkelijke Sauvignon Blancs. De puurheid van het fruit, de frisheid van de stijl en de spanning in alle wijnen; neen, ik moest mijn vooroordelen wel aanpassen.

Geparkeerd aan mijn laptop thuis, tussen twee Douro-reizen in, probeerde ik er nog meer. Ik betrapte mezelf erop verrast te zijn door Gewürztraminers met diepte, concentratie en fraîcheur. Door Kerners zoals ik ze nog nooit geproefd had. En ook rode wijnen als Lagrein en Müller-Thurgau. Zelfs Pinot Grigio, normaliter toch het saaiste en meest over-aangeplante ras van Italië lijkt hier een nieuw bestaansrecht te hebben gevonden.
Italiaanse conservatieven mogen ervan in hun spaghetti spugen, maar ik denk dat Alto Adige ook vooroploopt in kwaliteit. Gambero Rosso, de wijnalmanak van Italië, geeft niet voor niets drie tot vier keer zoveel Tre Bicchieri (hoogste waardering) aan wijnen uit Alto Adige dan vergelijkbaar in Piëmonte of Toscane!

Hoe ze het in Alto Adige geflikt hebben? Misschien door zich vooral te richten op kwaliteit. Op de puurheid van de inheemse rassen zonder internationale sterren -als Sauvignon Blanc (heel mineraal hier) en Pinot Noir (met veel pruim en kers en ingetogen kruidigheid)- buiten te sluiten. In beide gevallen oogsten ze minder en gebruiken ze, waar zinvol, moderne technologie in de kelder voor meer karakter en puurheid van het fruit. Extra complexiteit soms ook door de wijnen te ouderen op deels nieuw eiken, al hoef ik hier nooit de splinters uit mijn mond te halen zoals in Spanje.

Het gebied is zowel in de zomer als de winter absoluut oogstrelend. De mensen zijn gastvrij. Ze combineren het beste van Oostenrijk en Italië. Mocht je nog geen wintersportbestemming hebben, is het nu een goed moment om in de Dolomiti, in het achterland van Bolzano, iets te boeken. Naast de fantastische pistes en Italiaanse keuken krijg je de beste koel-klimaat-wijnen van Italië.
Als kers op de taart.

Mijn wijntip

Mijn wijntip

- Cantina di Terlan, Terlaner, Alto Adige, Italië, 2020
- Verkrijgbaar voor €16,95 bij de zaken van Henri Bloem, zoals in Roermond, verder via: www.henribloem.nl
- Proefnotitie: Blend van Pinot Bianco, Chardonnay en Sauvignon Blanc. Mineraal verfijnd, zuiver parfum met peer en citrus, rond van smaak met impressies van perzik, peer en appel en veel fraîcheur in de lange afdronk. Bij schelp- en schaaldieren, rijke visgerechten en gevogelte.

Misschien vindt u dit ook interessant

Wijnworkshop MW Cees van Casteren

Wijnworkshop MW Cees van Casteren

14 december 2023 en 25 januari 2024 Restaurant One, Roermond

Lees meer
Een uniek kijkje in Wijndorp Noorbeek

Een uniek kijkje in Wijndorp Noorbeek

Wijnen die stilletjes aan verschijnen op de menukaart van toprestaurants en die gemaakt worden van klassieke druiven die je niet snel verwacht in Limburg. Een mooi moment om Pierre Gubbels en Peter Mergelsberg uit Noorbeek te leren kennen.

Lees meer
Timo Reichelt schittert in Au coin des bons enfants

Timo Reichelt schittert in Au coin des bons enfants

De 'sauzen-ster' van Maastricht

Lees meer
Wij helpen u graag verder
Velden met een * zijn verplicht