‘Brientjes’
Op de oever van de Maas in Well, in restaurant Brienen aan de Maas gaven patron-cuisinier chef-kok René Brienen en zijn vrouw Marja deze week op hartverwarmende wijze een bijzonder feest: Een afscheidsfeest dat tevens een kennismakingsfeest was. Want René en Marja Brienen hebben het pand, waar ze bijna drie decennia honderden gasten in hun restaurant verwenden, verkocht aan het Waterschap Limburg. In 2026 wordt het restaurant gesloopt. Maar tot 2026 kunnen gasten er genieten van de nieuwe bistro-keuken, waar de chefkok zijn “Brientjes” gaat bereiden: verfijnde delicatessen en een toegankelijk meer -gangen menu van maximaal 70 euro.
,,Dat is nog niet vaak voorgekomen dat een kok, die zijn ster heeft ingeleverd, een feestje geeft,” zegt René Brienen, met een lach. ,,Het was geen feest om verdriet om de ingeleverde ster te maskeren. Maar vooral een feest dat we 25 jaar lang de Michelin ster hebben gehad en dat we in die 25 jaar prachtige momenten hebben beleefd, met Michelin, de vele collega-koks, onze medewerkers, gasten en vrienden, Niet enkel hoogtepunten hebben ze samen met ons gedeeld maar ook dieptepunten die we ook meemaakten sinds onze start in Onder de Boompjes in Overloon. Daarom wilden we hen allen bedanken en daarom dit feest,” voegt hij er met een brok in zijn keel aan toe. ,,Ja, het was deze dagen ook vaak janken, naast blijdschap over de vele hartverwarmende woorden.” Hij doelt op het bijzondere eerbetoon dat hem werd gebracht door Frank Visser, voorzitter van de illustere Patron Cuisiniers. ,,Toen hij me vertelde dat ze de statuten hadden gewijzigd om mij tot erelid te benoemen, kreeg ik het echt te kwaad. Onvoorstelbaar, wat een eer!”, brengt hij ontroerd uit. ,En het feest begon al zo verrassend. Ineens stond Werner Loens, de hoofdinspecteur van Michelin op de stoep. Heel erg bijzonder was dat, want Werner Loens was pas inspecteur bij Michelin toe hij me, zoals hij zelf zei, ‘ontdekte als talentvol kok. Dat hij de keuken in stapt om uitjes te snijden voor ons feest, en ook meehelpt als afwashulp, ja dat is wel erg bijzonder.”
Engelbewaarder
Loens had niet enkel oog gehad voor de uitjes maar had ook goed zijn ogen de kost gegeven: want hoewel hij net afscheid had genomen als Michelins hoofdinspecteur Benelux, het beoordelen en kritisch kijken, bleef de Belg met het vlassig baardje doen. ,,Tegen een van onze jonge medewerkers zei hij: ‘jongen, ik hoop dat je in het horeca vak blijft, je hebt een fijne uitstraling, en toont liefde voor het vak. Je bent een groot talent. Toen ik dat hoorde, kreeg ik de tranen in mijn ogen,” glimlacht de afscheidnemende gastheer ontroerd. Maar langer tijd om te mijmeren krijgt hij niet. De zangeres en haar accordeonist hebben net ‘De Engelbewaarder’ van Marco Schuitmaker ingezet, en een polonaise voert de gastheer mee het feestgedruis in.