Sluiten

Daverend afscheidsfeest van René en Marja Brienen

Een kok, die een feest geeft nadat hij zijn lang gekoesterde Michelin ster heeft ingeleverd? Een feest, waar zowat de complete top van de Nederlandse culinaire wereld– Cees Helder, Margo Reuten, Erik van Loo, Paul Fagel, Jan Jaco Boerma, Luc Kusters, Paul Pollux, Lars van Galen en Hans Snijders “Lang zal hij leven zingt’ voor de kok, die het feest geeft. En een feest, waar de hoofdinspecteur van Michelin, Werner Loens in de keuken uitjes staat te snijden en ook nog invalt als afwashulp, terwijl vanuit Singapore Sergio Herman en vanaf Bonaire Jonnie Boer via een videoverbinding meezingen en hun felicitaties overbrengen?

Een verzonnen verhaal, bedacht door iemand die te diep in het glaasje heeft gekeken!

Niks van dat alles. Niks geen dronkenmanspraat.
Tekst: Ray Simoen / Foto's: Ferry Vloet

‘Brientjes’ 
Op de oever van de Maas in Well, in restaurant Brienen aan de Maas gaven patron-cuisinier chef-kok René Brienen en zijn vrouw Marja deze week op hartverwarmende wijze een bijzonder feest: Een afscheidsfeest dat tevens een kennismakingsfeest was. Want René en Marja Brienen hebben het pand, waar ze bijna drie decennia honderden gasten in hun restaurant verwenden, verkocht aan het Waterschap Limburg. In 2026 wordt het restaurant gesloopt. Maar tot 2026 kunnen gasten er genieten van de nieuwe bistro-keuken, waar de chefkok zijn “Brientjes” gaat bereiden: verfijnde delicatessen en een toegankelijk meer -gangen menu van maximaal 70 euro.

,,Dat is nog niet vaak voorgekomen dat een kok, die zijn ster heeft ingeleverd, een feestje geeft,” zegt René Brienen, met een lach. ,,Het was geen feest om verdriet om de ingeleverde ster te maskeren. Maar vooral een feest dat we 25 jaar lang de Michelin ster hebben gehad en dat we in die 25 jaar prachtige momenten hebben beleefd, met Michelin, de vele collega-koks, onze medewerkers, gasten en vrienden, Niet enkel hoogtepunten hebben ze samen met ons gedeeld maar ook dieptepunten die we ook meemaakten sinds onze start in Onder de Boompjes in Overloon. Daarom wilden we hen allen bedanken en daarom dit feest,” voegt hij er met een brok in zijn keel aan toe. ,,Ja, het was deze dagen ook vaak janken, naast blijdschap over de vele hartverwarmende woorden.” Hij doelt op het bijzondere eerbetoon dat hem werd gebracht door Frank Visser, voorzitter van de illustere Patron Cuisiniers. ,,Toen hij me vertelde dat ze de statuten hadden gewijzigd om mij tot erelid te benoemen, kreeg ik het echt te kwaad. Onvoorstelbaar, wat een eer!”, brengt hij ontroerd uit. ,En het feest begon al zo verrassend. Ineens stond Werner Loens, de hoofdinspecteur van Michelin op de stoep. Heel erg bijzonder was dat, want Werner Loens was pas inspecteur bij Michelin toe hij me, zoals hij zelf zei, ‘ontdekte als talentvol kok. Dat hij de keuken in stapt om uitjes te snijden voor ons feest, en ook meehelpt als afwashulp, ja dat is wel erg bijzonder.”

Engelbewaarder 
Loens had niet enkel oog gehad voor de uitjes maar had ook goed zijn ogen de kost gegeven: want hoewel hij net afscheid had genomen als Michelins hoofdinspecteur Benelux, het beoordelen en kritisch kijken, bleef de Belg met het vlassig baardje doen. ,,Tegen een van onze jonge medewerkers zei hij: ‘jongen, ik hoop dat je in het horeca vak blijft, je hebt een fijne uitstraling, en toont liefde voor het vak. Je bent een groot talent. Toen ik dat hoorde, kreeg ik de tranen in mijn ogen,” glimlacht de afscheidnemende gastheer ontroerd. Maar langer tijd om te mijmeren krijgt hij niet. De zangeres en haar accordeonist hebben net ‘De Engelbewaarder’ van Marco Schuitmaker ingezet, en een polonaise voert de gastheer mee het feestgedruis in.

Misschien vindt u dit ook interessant

Limburgse wijn en Rámon Verkoeijen

Limburgse wijn en Rámon Verkoeijen

Ieder jaar worden Limburgse wijnen beter. Dat vertelt de in Venray geboren Rámon Verkoeijen. Rámon is 3FM-DJ, presentator van de best beluisterde gastronomische podcast van Nederland en wijnkenner in hart en nieren.

Lees meer
Bestel nu de Navenant Limburgse Wijngids

Bestel nu de Navenant Limburgse Wijngids

Een gids vol gepassioneerde wijnmakers, inspirerende verhalen en prachtige wijnroutes. Nu te bestellen voor € 7,50 incl. verzendkosten.

Lees meer
Sterrenchefs: Robin van de Bunt

Sterrenchefs: Robin van de Bunt

Hoewel Robin van de Bunt qua kookstijl op het eerste gezicht niet veel van zijn vader heeft, heeft hij zijn krachtige sauzen en smaken geleerd te maken - waar Robin overigens enorm van houdt.

Lees meer
Wij helpen u graag verder
Velden met een * zijn verplicht