Het verhaal van Kasteelhoeve de Kerckhem begint in 1997, als Tessa en Erik besluiten hun drukke leven om te gooien en te investeren in een nieuwe droom. "Erik wilde het roer omgooien”, vertelt Tessa. “Erik kwam uit het bedrijfsleven, ik uit de bloemsierkunst. We wilden niet langer opgeslokt worden door het snelle leven en verlangden naar iets waar we onze passies konden combineren.” Terwijl Erik hunkerde naar zijn thuisland Canada, wil Tessa met heel haar hart in Europa blijven. Na vier jaar van zoeken, was daar dan eindelijk die ene plek – de Kasteelhoeve. “Bij het binnenrijden wist ik meteen dat dit het was”, zegt Tessa. Toen nog een vervallen, maar indrukwekkende boerderij met een rijke geschiedenis, omringd door een overvloed aan groen. “Het was liefde op het eerste gezicht voor ons beiden. Dit pand bood niet alleen de ruimte om te werken, maar ook om ons privéleven te koesteren. Voor mij maakte het niet uit waar we gingen wonen, als het maar aan die voorwaarde voldeed.” De historische hoeve dateert van 648. Ooit woonde hier zo’n veertigtal mensen die op de landerijen werkten, maar tijdens het oogstseizoen ware er dubbel zo veel in de weer. Een dorpje op zich.
Frisse wind
Voor bloemiste Tessa is de hoeve ook een kans om haar creatieve talenten verder te ontwikkelen. “Ik had al veel grote decoraties gemaakt en ook lesgegeven, maar hier voelde het alsof alles samenkwam. Mensen kwamen van ver om mijn werk te zien, en toen ontstond het idee om ook verblijfsaccommodatie aan te bieden. Mensen wilden niet meer alleen de creaties bewonderen; ze wilden hier blijven, om de sfeer van deze plek volledig in zich op te nemen.” En zo geschiedde. Inmiddels hebben ze op hun domein tien luxe kamers waar gasten onder andere kunnen genieten van al het groen en heerlijke gastronomie, met ingrediënten van eigen bodem. De kleurrijke maaltijden, geïnspireerd door Tessa’s ervaring als bloemiste, zorgen elke keer weer voor een visueel en smaakvolle beleving. Sinds 2019 draait ook hun oudste zoon Nanne en zijn vrouw Lucie volop mee in het familiebedrijf. “Ze ontmoetten elkaar in Ierland, tijdens hun koksopleiding op de Ballymaloe Cookery School. De twee hebben een gemeenschappelijke droom: via eten, mensen bewust maken van zichzelf, anderen en de wereld om hen heen. Uiteindelijk hebben ze besloten om hun passie samen met ons verder door te zetten”, vertelt een trotse moeder. Deze komst heeft een frisse wind door de hoeve gebracht. Hun culinaire ervaring en nieuwe ideeën hebben het aanbod verder verrijkt, waardoor het een nóg levendigere plek is geworden. Het is niet ongebruikelijk dat gasten niet alleen voor de accommodatie komen, maar ook voor een culinair arrangement.
Met de code “Navenant10” krijgt u 10% korting op een overnachting of arrangement tot 31/03/2024. www.dekerckhem.com
Het hele artikel lezen? Bestel hier Navenant editie 5 2024 voor €7,50.