Cees van Casteren MW volgt Ralf Berendsen van de bakkerij van zijn vader tot de Michelinster bij La Butte aux Bois. Hoe een ADHD’er langzaam maar zeker tot bedaren komt.
Tekst: Cees van Casteren / foto’s: Raoul Limpens
Ergens in zijn jeugd is het zaadje voor de passie van het koken geplant, en als ik ernaar vraag denkt meesterkok Ralf Berendsen, ‘executive chef’ van La Butte aux Bois in Lanaken, goed na. “Dat moet in de bakkerij zijn geweest”, zegt hij vervolgens. “Hoe oud was ik? Lagere-school-leeftijd. Ik ging in die tijd regelmatig met mijn vader mee naar de bakkerij. Maar ik maakte niet alleen kennis met bakken in de bakkerij; mijn vader was thuis óók altijd aan het bakken. Ja, als ik er goed over nadenk, heeft het gebak en brood me aangestoken.”
ADHD avant la lettre
“Ik was een hyperactief kind, al kende men toen nog geen ADHD. Maar ik reageerde sneller op prikkels dan veel andere kinderen. Ik was snel afgeleid, had moeite mijn aandacht erbij te houden. Ik was zelfs lichamelijk onrustig en daardoor heel beweeglijk. Door die drukte en het impulsieve gedrag wisten ze niet goed wat ze met mij aan moesten op school. Maar ik wist wel: het bakkersvak vond ik mooi. Op twaalfjarige leeftijd wilde ik dan ook per se bakker worden, daar was ik heilig van overtuigd.”
Van motorcross naar Pirandello
“Motorcross was mijn hobby. Maar dat was een dure hobby, en hoewel mijn ouders me veel gunden, zagen ze de resultaten niet op school, en moest ik deels zelf voor de kosten opdraaien. Ik had doordeweeks een krantenwijk en werkte in de weekenden in de bakkerij. Ook ging ik werken in de keuken van een restaurantje bij ons in de buurt, in Kerkrade. Old Hickery heette het en het liep als een tierelier. Dat inspireerde mij.”
Het hele artikel lezen? Bestel hier Navenant editie 3 voor €7,50.
5X Navenant Magazine + Cadeau: toegangsvoucher voor Spa Sereen Maastricht (t.w.v. €40,-) Voor maar €16,50 in totaal!!
Lees meer